OCF Ügyfél-előny klub

Aktuális…

Ahogy írtuk, kézenfekvő megoldásnak tűnik manapság a magánegészségügy igénybevétele, és úgy látszik, sokan valóban ezt is választják, annak ellenére is, hogy akár több százezer vagy több millió forintra is rúghat az ellátásuk…

Az állami kórházak várólistáinak 1. helyezettje a térdprotézis műtét. A Waberer Medical Centernél a betegre tervezett sablonnal végzett minimál invazív térdprotézis beültetés a 2,4 millió forintot is meghaladja (ez a legdrágább a magánkórház térdműtétjei közül). Aki térdprotézis-cserére vagy -revízióra szorul, annak „csak” 1,8 millió forintot kell fizetnie, igaz, az implantátum ára ebben nincs benne. A Medicover szinte jutányosnak számító 850 000 forinttól kínálja a teljes térdprotézis-beültetést, bár az kérdéses, hogy ezen felül mennyit kell még fizetni.

 1. helyezett a várólistán a csípőprotézis-műtét, ami a térdprotézis műtéthez hasonlóan szintén drága ‘mulatság’ ugyanis 850.000 és 1.800.000 Ft között mozog függően attól, hogy a műtét árában benne foglaltatik-e a protézis ára, illetve, hogy melyik magánszolgáltatót választja az ember.

A kórházi várólisták 3. helyezettje a szürkehályogműtét, ami nem meglepő módon szintén nem olcsó annak, aki nem akarja kivárni a hosszú sort és a magánegészségügyet választja. Bár a magánszolgáltatók csak egy része kínál szürkehályogműtétet, ahol szerepel az ajánlatban, ott 300.000-664.000 forint között mozog az ára egy szemre vetítve.

A rutinbeavatkozásnak számító mandulatűtétért is több százezer forintot kérnek a magánegészségügyben. Torok- és/vagy orrmandula eltávolítása a DunaMedicalnál 270.000 forintba kerül, de van egy félmilliós változata is, ezt az úgynevezett koblációs eljárással végzik, és a Medicovernél 310.000,-től indul.

…és nézzünk még néhány gyakori műtétfajtát:

 • epekő műtét: 450.000,- forintért,
 • bütyökműtét 300.000,-, forinttól,
 • aranyérműtét 280.000,- forinttól,
 • lézeres visszérműtét 250.000,- forintért lábanként,
 • porckorongsérv műtét 475.000,- forinttól,
 • orrsövényműtét 230.000,- forintért…

 

Ráadásul a műtétek díja csak egy része a beavatkozás teljes összegének, hisz az operáció előtt többször, alkalmanként 20-30.000 forintos konzultációra, valamint diagnosztikai vizsgálatokra is szükség van. Itt egy

 • CT-vizsgálat ára 25.000-90.000 forint között, 
 • az ultrahang 22.000-45.000 forint között mozog átlagosan, 
 • a röntgen átlagára 25.000 forint, 
 • az MR pedig felmehet 100.000 forint fölé is.

Ön mit tart érdekesnek az egészségügyi ellátás területén?

Kíváncsiak vagyunk a véleményére.

Egy nagy biztosítótársaság augusztusban közzétett, ezer fő megkérdezésével készült kutatásából kiderült, hogy a magánellátást igénybe vevők az elmúlt 1 évben átlagosan 113.000 forintot költöttek magánegészségügyi ellátásra, többet, mint az előző években. Ezeket a kiadásokat az érintettek mindössze 17 %-a finanszírozta biztosítás vagy egészségpénztári tagság révén, a döntő többség a saját jövedelméből fizetette. Holott jóllehet, hogy az éves biztosítási díja töredéke lett volna annak, amit végül a műtétre és az ahhoz szükséges orvosi vizsgálatokra, konzultációkra kifizetett.

Bár egyre nő azoknak a száma, akik a magánegészségügyi ellátást veszik igénybe, a vizsgálatok, konzultációk és beavatkozások költsége anyagilag megterhelő – legalábbis az érintettek 59 százaléka így nyilatkozott. Többségük csak nehezen tudja előteremteni az összeget, és közös családi finanszírozásból oldják meg, de akadnak olyanok is, akik banki kölcsönt vesznek fel, hogy ki tudják fizetni a műtétjüket a magánegészségügyben.
 • Egészségbiztosítási vagy egészségpénztári finanszírozás – 17%
 • Saját zsebből fizette – 83%