Zöld hitel

Mi is az a Zöld hitel?

A zöld hitel egy a futamidő végéig fix 2,5 %-os kamatozású lakáshitel. A maximális hitelösszeg 70 millió forint, a futamidő pedig legfeljebb 25 év lehet. Ilyen magas hitelösszeget ilyen kedvező kamatok mellett másképp nem is tudnak felvenni a hitel iránt érdeklődők.

A zöld hitel csak és kizárólag új építésű ingatlanok megvásárlására vagy felépítésére fordítható. A 2,5%-os kamat mellé a bankok folyósítási díjként maximum a hitelösszeg 0,75 %-át számolhatják fel, de 100 ezer forintnál semmiképp sem lehet magasabb ez az összeg. A bank ezen felül csupán a külső szakértői munkákat igénylő díjakat, mint például az értékbecslő díját számolhatja fel.

Természetesen a kedvező konstrukció elnyeréséhez néhány feltételt teljesíteni kell:

N

Kizárólag új lakás vásárlása, építése finanszírozható a kölcsönből.

N

Csak alacsony energiaigényű ingatlanra lehet felvenni a zöld hitelt. Ami annyit jelent, hogy az  energetikai besorolásnak el kell érnie a “BB” kategóriát. Az épület primer energiaigénye nem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év értéket.

N

A háztartás energiaigényét legalább 25 %-ban megújuló energiának kell fedeznie.

N

Az igénylő csak egy zöld hitelnek lehet adósa.

N

Egy hitelügyletben csak négy adós szerepelhet.

N

Kizárólag az adósok szerezhetnek tulajdonjogot a lakásban. (Az adósok közötti tulajdoni arányokra nincs előírás.)

N

Minden tulajdonszerzőnek legalább 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban kell laknia.

A nagycsaládosok számára a zöld hitel akár kamatmentes is lehet

A legalább két gyermek után csok támogatást igénylő családok – amennyiben megfelelnek a zöld hitel alapvető feltételeinek is – akár kamatmentesen is kaphatnak kölcsönt. Ők ugyanis a családi otthonteremtési kedvezmény mellé felvehető csok-hitelt megigényelhetik a Zöld Otthon Program keretében is, ezáltal a kölcsön kamatmentes lenne. A felvehető maximális összeg két gyermek esetén 10 millió forint, míg három babánál 15 millió forint lenne.

A sima zöld hitelt és a zöld csok-hitelt fel lehet venni egyazon célra, ebben az esetben azonban a két hitel maximális összege nem haladhatja meg a 70 millió forintot. Természetesen a zöld csok-hitel összege önmagában nem lehet magasabb 10/15 millió forintnál.)

Az MNB oldalán található adatok alapján a következő 15 pénzintézet vesz részt a programban: Budapest Bank, CIB Bank, DT Bank, ERSTE Bank, Fundamenta-Lakáskassza, Gránit Bank, K&H Bank, MagNet Bank, MKB Bank, Oberbank, OTP Bank, Polgári Bank, Raiffeisen Bank, Sopron Bank, Takarékbank. Közülük többekkel kiváló kapcsolataink vannak. 

Segítsünk eligazodni?

Kérjük adja/erősítse meg elérhetőségeit, hogy biztosan elérjük Önt!